Batxillerat

Visita a la UVIC

A mig camí entre el mar i els Pirineus i només a setanta quilòmetres de Barcelona, la ciutat de Vic és el centre demogràfic, administratiu i de serveis d’una àrea geogràfica que ultrapassa els límits de la comarca d’Osona.
A aquesta ciutat vam acudir els alumnes de segon de batxillerat de l’escola Santa Maria dels Apòstols, disposats a conèixer la ciutat i la seva Universitat, on ja hi ha uns quants exalumnes nostres estudiant.
La seva llarga història, present als carrers i a les places del centre històric, conviu en harmonia amb el nou creixement urbanístic, que mostra el dinamisme d’una ciutat cosmopolita, expressat a través del ressò de les seves fires i mercats, de la consolidació de la Universitat de Vic o del creixement dels polígons industrials.

Vic és una ciutat rica en contrastos on conviuen la tradició i la modernitat, l’herència del món rural i els ambients més avançats, la tranquil•litat pròpia d’una ciutat petita i l’animació lúdica i festiva.
La riquesa del seu patrimoni, manifesta en la qualitat dels seus museus, arxius i edificis històrics, juntament amb l’abundància d’associacions dedicades als camps més diversos, és l’expressió d’una ciutat plena d’inquietuds cíviques, culturals i artístiques. L’estructura econòmica es basa en el sector comercial, industrial i de serveis.
Els nombrosos comerços establerts a Vic gaudeixen d’una notable especialització i capacitat d’atracció. El sector industrial es caracteritza perquè és força diversificat, amb un domini de la indústria agroalimentària, del cuir i de la metal•lúrgia. Com a centre de serveis, té una oferta variada d’infraestructures i serveis administratius, sanitaris, docents i socials.
Seu episcopal i capital de la comarca d’Osona, la ciutat de Vic forma part activa de la xarxa de ciutats que vertebren el territori català. Les noves vies de transport i la millora de les que ja hi ha han col•locat la ciutat en una situació de privilegi per fer front a les demandes de la nova societat i alhora per conservar la seva essència i el seu tarannà característic.
La universitat és la forma organitzada i sistemàtica de generar i transmetre coneixement. Catalunya disposa de grans i prestigioses universitats, i d’universitats més petites, també molt prestigioses. La Universitat de Vic forma part de les segones i es caracteritza per estar situada a la ciutat de Vic –a setanta quilòmetres de Barcelona, en un entorn i un ambient ideals per a l’estudi–, i per ser una universitat de relació. El seu lema “Qualitat acadèmica, qualitat humana”, posa de manifest la importància que donen a la formació i a la relació entre alumnat i professorat, dos fets que van estretament lligats i que sovint només són possibles en les universitats menys massificades.
Joan Trepat